Гърция излиза по-мощна от кризата, увери премиерът Самарас
Гърция излиза по-мощна от кризата, увери премиерът Самарас / снимка: БГНЕС

Гърция излиза по-мощна от кризата. Това заяви гръцкият премиер Андонис Самарас, който представи пред Европейския парламент приоритетите на своята страна, която в момента е председател на Европейския съюз, съобщават гръцките медии.

"Гърция стана символ на Европа, която работи и върви напред. Кризата започва да се преодолява, тъй като Европа започна да превъзмогва слабостите си, видя грешките си и взе да ги поправя. Кризата ни показа, че се нуждаем от повече и по-добра Европа", е изтъкнал министър-председателят, като е признал за допуснатите от Гърция грешки, но е разкритикувал същността на общата европейска валута, пише БТА.

Гърция бе подложена на изпитание заради собствените си грешки, продължили десетилетия, заради структурни слабости на единната европейска валута и заради грешки, направени при изработване на първата спасителна програма за нея, е казал гръцкият премиер.

Самарас е заявил обаче, че е горд, че с невиждани саможертви Гърция е успяла да стъпи на крака, като е уверил, че страната е спазила поетите ангажименти към своите партньори. Гърция бе подложена на изпитание в последните години, както никоя друга страна от ЕС. През 2013 г. за първи път успяхме да постигнем първичен бюджетен излишък, а за 2014 г. се предвижда страната да отбележи растеж след шест години на рецесия, допълнил той.

Кризата показа, че се нуждаем от обединена Европа, е казал още Самарас, като подчертал, че на евроизборите през май европейските граждани трябва да гласуват с горчивия вкус на кризата, но с надеждата, че кризата е преодолима.