Граничната блокада продължава
Граничната блокада продължава / снимка: Reuters

Продължават протестите на гръцките производители и блокадата на границата с южната ни съседка. ГКПП Кулата и ГКПП Капитан Петко войвода са затворени. На ГКПП Илинден граничният контрол е затегнат, ГКПП Златоград работи нормално.

От 23 часа снощи в продължение на около три часа на ГКПП Кулата е имало прозорец и от българска страна към Гърция са били пропуснати над 200 ТИР-а, а от Гърция към нашата страна - близо 300 ТИР-а. След това пунктът отново е бил затворен.

ГКПП Илинден бе затворен от 11 часа до 17 часа заради блокада на съграничния пункт Ексохи. От 17 до 19 часа на ГКПП - Илинден се пропускат всички превозни средства. От 19 ч. до 7 ч. утре ще бъдат пропускани само леки коли, от 7 до 11 часа на 22 януари отново ще бъдат пропускани всички автомобили.

Гръцки земеделци блокираха ГКПП - Орменион в 15 часа, в резултат на което ГКПП - Капитан Петко войвода е затворен, като по прдварителна информация на Гранична полиция трябва да бъде отворен в 18 часа.

ГКПП - Златоград работи нормално.

На около 3 млн. евро на ден се изчисляват загубите от граничната блокада. На 2,5 млн. евро се оценяват щетите на фирмите за износ и внос, на 0,5 млн. евро тези на туризма и около 150000 евро на ден губят превозвачите, съобщиха вчера икономическият министър Трайчо Трайков и министърът на транспорта Александър Цветков.

Земеделското и икономическото министерства отвориха горещи телефонни линии, на които се приема информация за загубите. На телефон 985 11858 се събират данни от фирми, които не са осъществили търговски контакти на храни, напитки, земеделска продукция, дървесина, животни и селскостопанска техника. Производствени предприятия, търговски и туристически фирми могат да подават данни за загуби вследствие на блокадата на тел. 0800 15665 в МИЕТ.

Цялата информация ще бъде обобщавана и предавана на сформирания щаб за оценка на загубите от блокираната граница с Гърция. Сигналите и данните ще бъдат обработвани от щаба и след това цялостната справка ще бъде предадена на Европейската комисия за компенсиране на загубите.