Готвят приватизация на БФБ и Пловдивския панаир
Готвят приватизация на БФБ и Пловдивския панаир / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Подготвена е програма за приватизация за 2014 г. на стойност 217 млн.лв. и списъкът от дружества за приватизация е внесен в Надзорния съвет на Агенцията за приватизация.

Това заяви пред журналисти Емил Караниколов, изпълнителен директор на Агенцията за приватизация.

Караниколов присъства на форум, посветен на политиката на управление на държавните предприятия, допълва БТА.

„Програмата за приватизация е одобрена от Надзорния съвет на агенцията, като минималните очаквани приходи от приватизацията на тези дружества бяха увеличени с около 20 млн.лв.", коментира Караниколов.

Той посочи, че за приватизиране са били определени дружества, чиято дейност не води до приходи за държавата, нито пък осъществяват важни социални дейности.

„В списъка на дружествата за приватизация през 2014 г. са Българската фондова борса в комплект с държавния депозитар, миноритарният пакет (30 процента) от Български морски флот, Пловдивския панаир. Към момента дружеството "Слънчев бряг" не е в програмата ни за приватизация, защото предстои да бъде направен пълен анализ на дейността му", уточни Караниколов.

Той посочи, че от 1994 г. не е изготвян правен анализ и информационен меморандум каква е собствеността на дружество и какви видове инфраструктура има в него - ВиК, алеи, улично осветление.

Едва след подробен анализ ще бъде преценено дали дружеството да се приватизира.
В списъка не фигурират и енергийни дружества.

„За ВМЗ Сопот има писмо от министъра на икономиката и енергетиката, че в това дружество се извършват реформи, затова в момента то също не е в плана за приватизация", каза изпълнителният директор на агенцията.

В списъка за приватизация има общо 37 дружества, в това число и миноритарни пакети, които се предлагат всяка година, но за които няма интерес. Дружествата, към които се очаква да има интерес и да бъдат приватизирани, са 12 или 13, според Караниколов.

Бюджетът на агенцията за 2014 г. остава същият - малко над 4 млн. лв. като за 2013 г. той не е изразходван, тъй като не е имало приватизация и средствата ще бъдат върнати в държавния бюджет.