/ ThinkStock/Getty Images
Горивата поскъпват заради новите касови бележки?
100889
Горивата поскъпват заради новите касови бележки?
  • Горивата поскъпват заради новите касови бележки?
Възможно е поскъпване на горивата. Това заяви пред Дарик Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация по повод изискването на Министерство на финансите касовите бележки за гориво от 1 април да съдържат акциз и ДДС.

От 1 април касовите бележки, които получаваме при заредено гориво ще се по- подробни. Целта на финансовото ведомство е потребителят да е по-информиран, но според петролната и газова асоциация бензиностанциите на практика ще са принудени да предоставят неверни  данни във фискалния бон.
 
От 1 април касовите бележки за гориво ще съдържат подробна информация

"Но се въвежда един термин за придобивна цена на горивото, което създава сериозни проблеми. В резервоарите на една бензиностанция ежеседмично се налива гориво от няколко цистерни. Това гориво много често се придобива на различни цени, защото цените варират. В един и същи момент се оказва, че в резервоара на тази бензиностанция има различни партиди и каквато и цена да посочите няма да е вярна", аргументира се Андрей Делчев.
 
Той изтъкна още, че новите изисквания ще затруднят търговците на горива и вероятно някои от тях ще се принудени да спрат работа. Заради новите текстове много компании вероятно ще са принудени да повишат цените, стана ясно от думите на Делчев.
 
Валентин Златев: Картел при горивата няма

"Всяко административно изискване, което налага инвестиране на допълнителни средства, утежнява себестойността на продукта, които продавате. Държавата с всяко едно изискване добавя нещо към тази себестойност, т.е тя утежнява цената на горивата. Не е обаче това основното, заради което горивата биха скочили с 2 или 3 стотинки. Но естествено, всеки търговец като влага пари в допълнителен софтуер, по някакъв начин трябва да ги избие", коментира експертът.
 
От Българската петролна и газова асоциация настояват за среща с премиера Борисов, за да бъдат чути аргументите им и срокът за подробните касови бележи да бъде удължен.