Горанов иска да вкара банковите ни сметки в единен регистър
Горанов иска да вкара банковите ни сметки в единен регистър / снимка: БГНЕС
Горанов иска да има единен регистър на банковите сметки на българите
78193
Горанов иска да има единен регистър на банковите сметки на българите
  • Горанов иска да има единен регистър на банковите сметки на българите

Министърът на финансите Владислав Горанов ще подготви законодателни промени, с които да се създаде електронен регистър на всички банкови сметки. От него държавните институции ще могат да правят бърза справка за това кой човек колко сметки има и в кои банки.

Идеята да се въведе Биг Брадър за банковите ни сметки стана ясна от министъра на финансите Владислав Горанов, който лансира предложението по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос от независимия депутат Велизар Енчев за действията на правителството срещу укриването на доходи от български граждани в чужди банки.

Енчев се обърна към министъра, като цитира статия на френския вестник „Монд", според която 264 млн. долара е най-голямата сметка на български гражданин, ползвал т. нар. „швейцарска пътека за укриване на доходи". Позовавайки се на експерти и група разследващи журналисти, изданието предоставя информация за разследване на канал за укриване на пари, прокаран от швейцарския филиал на британската банка HSBC. Сред възползвалите се от канала на банката в периода 1990-2007 година са и 74-ма българи или хора, посочили адреси в страната, които са прекарали през трезора средно по 5 млн. долара, напомни Енчев.

По думите на Горанов от регистъра няма да виждат сумите по сметките, а само броят им и в кои банки са открити. Той ще се поддържа в БНБ по подобие на кредитния регистър, а достъп до него ще имат правораздавателните органи и приходните администрации.

Досега в НАП не е получавана информация от германските данъчни власти за български граждани, притежаващи банкови сметки в Швейцария, каза Горанов. Той съобщи, че за 2013 година размерът на удържания в Швейцария данък върху доходите от спестявания под формата на лихвени плащания, който е преведен по сметките на НАП, е около 900 000 лева. Информация за 2014 година ще се получи през 2016 година.

„Аз предлагам да мислим решения от типа всички банкови сметки на всички български граждани и бих предложил на правителството подобна законодателна инициатива, да се създаде в БНБ по аналог на кредитния регистър регистър на всички банкови сметки без индивидуализация, разбира се, на размера, защото това е банкова тайна. Но всички български гражданин, който има банкова сметка, тя да става известна автоматично и бързо на всички правораздавателни органи и на всички банки и на всички органи, които се занимават със събирането на приходи в тази държава, създаването на един централизиран регистър в БНБ с информация всеки български гражданин в кои банки и колко броя банкови сметки има", каза финансовият министър.

Горанов уточни, че обмисля сериозно нововъведението и ще предложи изменения в законодателството за осъществяването му.