Годишна дефлация от 1.6% за април отчете статистиката
Годишна дефлация от 1.6% за април отчете статистиката / netinfo

Месечна инфлация от 0.3 процента за април отчете националната статистика. От началото на годината потребителските цени са се понижили с 0,5 на сто. През април тази година спрямо четвъртия месец на 2013 година НСИ отчета понижение на цените с 1.6 на сто.

Храните и безалкохолните напитки са се повишили за месец с 0.4 процента, а за година се отчита спад от 1.2 процента. При алкохола и цигарите е регистрирано леко понижение спрямо януари, но в сравнение с април миналата година се наблюдава поскъпване от 1.1 процента.

При облеклото и обувките първият изцяло пролетен месец е довел до скок на цените от 6.1 на сто за месец, а в сравнение с година по-рано тези стоки са поевтинели с 0.8 процента.

В сферата на жилищата - наеми, текущ ремонт и комунални разходи, цените през април са запазили мартенските нива, а за година е отчетено понижение от 4 процента. При обзавеждането и електроуредите тенденциите са същите, като в сравнение с предходния месец има незначителен ръст от 0.1 на сто, а за дванадесет месеца понижението на цените е 1.5 процента.

В здравеопазването е отчетено леко поскъпване от 0.2 на сто спрямо март и спад от 3.3 процента в сравнение с четвъртия месец на миналата година. В образованието традиционно цените се покачват, като за април ръстовете на месечна и на годишна база са съответно 0.1 на сто и 1.5 процента.

В транспортния сектор цените са се увеличили с 0.8 на сто през април спрямо март, а за година те също отчитат понижение - 1.6 процента. В сферата на съобщенията е отчетено понижение на цените от 0.4 процента и на годишна база, и на месечна основа.

Развлеченията са ни излезли по-евтини през април тази година съответно с 2.3 и 1.4 на сто в сравнение с март и април миналата година. Цените в ресторанти и хотели са били с 0.1 на сто по-ниски през април в сравнение с третия месец на годината, а спрямо април 2013-а е отчетено поскъпване от 1.4 на сто.