Глосов: Част от строителните фирми играят с най-ниска оферта, но после искат още пари
Глосов: Част от строителните фирми играят с най-ниска оферта, но после искат още пари / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Глосов: Част от строителните фирми играят с най-ниска оферта, но после искат още пари
56470
Глосов: Част от строителните фирми играят с най-ниска оферта, но после искат още пари
  • Глосов: Част от строителните фирми играят с най-ниска оферта, но после искат още пари

Строителните фирми да престанат с "игричките" да печелят търгове с най-евтина оферта и след това да искат корекция на цената. За това призова в интервю за Дарик председателят на Камарата на строителите в България Светослав Глосов. По думите му често строителни компании жертват качеството на изпълняваните дейности, за да дадат ги изпълнят с по-малко средства. Тази практика може да бъде прекратена, единствено ако най-ниската цена не е критерият с най-голяма тежест при оценяването на тръжните оферти, смята Глосов. Той е категоричен, че в някои общински процедури се появяват и "насочващи" критерии, които гарантират спечелването на процедурата от определена фирма.

„Липсата на работа определя стремежа на фирмите на всяка цена да спечелят даден проект. Това от своя страна крие много сериозна опасност първо, за фирмите - те се декапитализират, второ, не могат да изпълнят проекта със средствата, които са предложили или ако са изпълнили, това е компромис с качеството. По-лошото е, че вследствие на едни такива неизпълнения след това могат да водят до финансови корекции по проектите, което е загуба за страната в крайна сметка освен за фирмите", каза Глосов. Той допълни, че има случаи, в които фирми дават ниска оферта с ясното намерение след това да поискат корекция в цената. Според него в такива случаи възложителят трябва да застане на ясна позиция - проектът или се изпълнява и то качествено на цената, която е оферирана, или ако възложителят види, че съответната компания не изпълнява възложените работи вследствие на нереално занижена цена, тогава трябва да се прекрати договорът и да се тръгне на нова процедура. Според Глосов това е начинът, по който ще се сложи край на тези „игрички" на строителните фирми.

Светослав Глосов допълни, че спадът в строителството ще продължи. Основният двигател на бранша в момента са обектите, изпълнявани по европейски проекти, но тъй като е краят на програмния период търговете намаляват все повече. При сградното строителство има леко раздвижване на поръчките от чужди граждани по Черноморието. Въпреки това Глосов е категоричен, че в следващите няколко години основният клиент на фирмите ще останат общините и държавата, а за връщането на чуждите инвеститори все още е рано да се надяваме.