Германците пият по-малко бира
Германците пият по-малко бира / netinfo

През миналата година е регистриран спад в консумацията на бира в Германия. Експерти на пивоварните концерни са разкрили причината за този проблем, пише Дойче Веле.

През 2007 г. продажбите на пенливата напитка в Германия са намалели с 3%. Средностатистическият германец е изпил по 112,5 литра, което е с 3 литра по-малко, отколкото през 2006 г. Германските пивовари смятат, че причината за спада се корени в лошото време и неблагоприятната демографска ситуация в страната. Освен това след 2006, която бе година на световното по футбол, състояло се в Германия, едва ли трябва да се очаква повишаване на потреблението през отминалата нефутболна година, пише БГНЕС.

Ръководителят на германския съюз на производителите на бира Петер Хан смята, че не трябва да се очаква подобряване на ситуацията и през следващите години. 2006 г. е била изключение заради футбола. Експерти отбелязват, че намаляването на консумацията на една от най-любимите германски напитки не е от вчера. Пивоварите се надяват, че все пак няма да се стигне до масови фалити в отрасъла. Но за всеки случай те предприемат антикризисни мерки: през 2008 г. продължава процеса на обединяване на заводите. В момента в Германия има 1284 завода, толкова много пивоварни няма в нито една друга страна по света.