Гергов с оферта към държавата за листване на Пловдивския панаир
Гергов с оферта към държавата за листване на Пловдивския панаир / netinfo

Пловдивски панаир да се листне на борсата, като държавата и акционерите извадят за продажба по 5 на сто от акциите си за търговия. Идеята на Георги Гергов, изпълнителен директор на изложбения център, не е нова, не е получило благословията на общо събрание на акционерите, но търпи развитие и е на път да стигне до фаза, в която думата да има Министерство на икономиката, като собственик на 51% от панаира. Според разчетите на намеренията за модернизация на изложбения център са необходими близо 100 милиона евро.

Господин Гергов, има ли решение на акционерите на Пловдивския панаир за излизане на борсата?

Не, но има решение на Съвета на директорите, което ще внесем в Министерство на икономиката, а то пък да го внесе после в Министерски съвет. Дали ще го решат е отделен въпрос. Ние смятаме, че така ще се намерят парите, необходими за панаира.

Ще бъдете ли по-конкретен? Какво е предложението ви към държавата, която е собственик на панаира?

Предложението е да се извадят 5% от нас и 5% от държавата и да се листват на борсата за увеличаване на капитала. Ние можем да продадем и по 10%, но на първо време ще пуснем по 5%. Не смятам, че ще ни трябват повече продажби, тъй като само с тези по 5% процента ще наберем капитала, който ни трябва за реновация на панаира.

Какъв е размерът на капитала, който се надявате да наберете чрез борсата?

Живот и здраве, надяваме се на 100 милиона лева да наберем.

При продажба на по 10% от акциите?

Ако се пуснат по 5% от двете страни.

Нямате ли някакви опасения, че процедурата ще се забави, че пазарът в момента върви надолу....

Не бързаме за никъде. Трендът няма да се обърне на базата на това, което се случва в Америка, но аз смятам, че „Международен панаир Пловдив” стои много силно с финансовите си показатели, с рейтинга си и с бизнеса, който прави. Така че дори и да пада пазарът, ще има много инвеститори. Ще бъдем основно обърнати към дребния инвеститор, на когото не му се обръща особено внимание. А за да има прозрачност и публичност, по-добре всеки да има достъп да си купи акции. Ще направим и „таван”, за да не може един инвеститор да изкупи над 3 процента или 5 процента от емисията.

Какъв очаквате да бъде отговорът на министерството?

Смятам, че ще е положителен. Те не могат да извадят 50 млн. евро. Няма откъде да ги извадят. Брюксел няма да им даде тези пари. Аз не виждам друг вариант.

Другият вариант е да оставим панаира на изживяване. Ето, хората проектират и правят нови изложбени центрове...

Кога ще внесете предложението си за листване на борсата?

Предложението е от мен до Съвета на директорите на Пловдивски панаир. Подписано е от всички тях и само още един подпис чакаме. Колегата е в чужбина, но до края на месеца предложението ще бъда на бюрото на министъра.