„Газпром” и E.ON планират размяна на активи
„Газпром” и E.ON планират размяна на активи / снимка: Sofia Photo Agency

Газпром” обсъжда условията по сделка, при която руската компания ще получи пет британски газови електроцентрали. Това ще бъде най-голямата стъпка на „Газпром” на британския пазар и отново ще засили опасенията за съдбата на енергийните доставки.

„Ведомости” съобщи, че „Газпром” планира да извърши размяна на активи със своя германски конкурент E.ON, чиято собственост е компанията Powergen, осигуряваща около 10 % от продажбите на електричество във Великобритания, предаде БГНЕС, като се позова на Newsru.

Според условията на сделката E.ON ще получи 25 процента от акциите на голямото Южноруско газово находище, собственост на „Газпром”. То трябва да стане основен източник на газ за новия континентален тръбопровод „Северен поток”. В замяна „Газпром” иска да получи акции на британските електроцентрали на E.ON. Тези електростанции са Килингхолм в графство Линкълншир, Тейлърс Лейн в лондонския район Уилисден, Котъм в Нотинхемшир, Анфилд в Лондон и Конехс Ки в графство Флинтшир.

Засега е известно, че E.ON предлага на „Газпром” част от своите газови и енергийни предприятия в Унгария. Съдейки по всичко, „Газпром” иска да получи повече, имайки предвид стойността на проекта за разработване на Южноруското находище. Представителите на „Газпром” и E.ON отказват коментар. „Газпром” не крие намеренията си да пробие на британски енергиен пазар, закупувайки британския доставчик на газ Centrica, която е собственик на British Gas.