Газовото находище край Девенци вероятно е със сериозни размери и запаси
Газовото находище край Девенци вероятно е със сериозни размери и запаси / netinfo

Находището на природен газ край плевенското село Девенци вероятно е със сериозни размери и запаси. Това съобщи в Плевен Кольо Тонев, управител на "Дайрект Петролеум България", предаде БТА. Компанията е дъщерна на американската частна нефтена компания "Дайрект Петролеум Експлорейшън Инк", която е концесионер на обекта, базирана в Колорадо и оперираща както в България, така и в Мароко, Русия и САЩ.

Дълбочината на разкрития пласт е 4740 метра, сондажът е с дълбочина 5 900 метра. Газта е суха, богата на кондензат, без вода и без примеси на сероводород, посочи Тонев. Оптимисти сме, че находището вероятно е със сериозни размери и може да

очакваме сериозни запаси, коментира той за БТА. По-подробно и точно ще може да се каже за размерите му след като се направят изследвания със специализирано оборудване, което се очаква от САЩ в началото на септември. Тестовете ще бъдат направени до края на септември.

Инвестицията за първия сондаж до момента е 25 милиона долара. Над 100 работници са били ангажирани в сондажните работи, сега са останали трима инженери, охрана и десетина работници. Дейността е извършена съгласно екологичните изисквания, посочиха от компанията. Може да се очаква в средата на следващата година да се построи газопровод, който да свърже находището с газопреносната мрежа на страната.