Френски автомобилни кампании намаляват производството
Френски автомобилни кампании намаляват производството / снимка: EPA/BGNES

Автомобилният концерн „Рено” реши да затвори „почти всички“ заводи във Франция „за една-две седмици, считано от следващата седмица“, за да се справи с намаляването на продажбите, съобщи представител на синдиката CGT към концерна. Концернът обяви вчера, че ще намали производството с 20% през четвъртото тримесечие, предаде АФП.

„Почти всички заводи ще бъдат затворени за една-две седмици, може и повече“, съобщи Фабиен Гаш. „Това ще стане считано от следващата седмица от завода в Ман, който ще бъде затворен за 15 дни, и този във Флин (западно от Париж), който ще бъде затворен за 14 дни“, каза още той. „Заводът в Клеон също ще бъде затворен за една седмица, считано от следващата седмица, а в този в Сандувил половината от екипите няма да работят до края на годината“, пише БГНЕС.

Друг френски автомобилостроител – „Пежо Ситроен”, съобщи, че ще пристъпи към „масово съкращаване на производството“ през четвъртото тримесечие в рамките на „извънреден план за действие“, който трябва да помогне на концерна да намери изход от кризата на автомобилните пазари.

Компанията понижи прогнозите си за продажбите в световен план през тази година, като те вероятно ще регистрират спад от около 3,5 процента, въпреки че се надяваше на ръст от около 5 на сто. Заради „рязкото влошаване на икономическото положение през втората половина на 2008 г.“ „Пежо Ситроен” предвижда „рязък спад на автомобилния пазар в Западна Европа от около 17 процента през четвъртото тримесечие и от 8 на сто за цялата година“, съобщи компанията. Освен това тя очаква и забавяне на растежа в приоритетните за нея райони в развиващите се страни.