Февруарските сметки за парно на столичани са по-високи от януарските
Февруарските сметки за парно на столичани са по-високи от януарските / снимка: MorgueFile.com

Февруарските сметки за парно в столицата са с 2 по-високи от януарските, съобщиха от „Топлофикация София". От дружеството обясняват рекордните сметки с изключително големите студове през февруари, като средната температура е била минус 3,4 градуса. От компанията отчитат, че са доставили на абонатите си над 605 000 мегаватчаса топлинна енергия, а столичани са потребили по-малко от 592 000 мегават часа.

Според данните на изчислителния център на топлофикационното дружество близо 64 на сто от абонатите му ще получат сметки за февруари 2012 г. до 150 лв. Изчисленията са правени според прогнозните дялове на абонатите, определени по реалното им потребление от предходния отоплителен сезон или заявени от самите потребители.

Окончателните индивидуални сметки за топлинна енергия ще бъдат ясни след отчитането на уредите в жилищата на клиентите в края на отоплителния сезон и изготвянето на изравнителните сметки. Тогава тези, които са консумирали по-малко енергия от определения им прогнозен дял и са платили повече, ще си получат изчисления каква сума са надплатили и ще си получат парите обратно.

Консумацията на абонатите, които са заявили нулев прогнозен дял, но са запазили обичайното си потребление през зимните месеци, на практика се плаща чрез сметките на съседите им, обясняват от Топлофикация, като се позовават на направен от експертите им експеримент.