Фермери сезират ЕК за неспазване разграничаването на млечни продукти от имитации
Фермери сезират ЕК за неспазване разграничаването на млечни продукти от имитации / снимка: MorgueFile.com
Фермери сезират ЕК за неспазване разграничаването на млечни продукти от имитации
63279
Фермери сезират ЕК за неспазване разграничаването на млечни продукти от имитации
  • Фермери сезират ЕК за неспазване разграничаването на млечни продукти от имитации

Фермери ще сезират ЕК заради неспазване на регламент на общността за разграничаване на млечните продукти от имитиращите стоки. Това заявиха от големите животновъдни асоциации. Европейският регламент задължава производителите да правят млечни продукти само от мляко без растителни мазнини. „Даваме срок до десет дни управляващите да реагират адекватно и да започнат да спазват европейския регламент за млечни продукти, в противен случай животновъдите излизат на масов протест", обявиха от бранша.

Служебният министър на земеделието проф. Иван Станков успокои, че протести на животновъдите няма да им. Проф. Станков се срещна с представители от бранша. Наредбата ще продължи да действа, обяви проф. Станков. Върховна административна прокуратура е внесла касационен протест срещу решението на тричленния състав на Върховния административен съд, с което наредбата се отменя. Така на практика тя продължава да действа до произнасянето на следваща инстанция на съда.

Има европейски регламент, който защитава потребителите и задължава производителите да правят млечни продукти само от мляко без растителни мазнини, обясни председателят на Съвета на българските аграрни организации Людмила Тодорова. По думите й регламентът изрично казва, че не може да бъде заменяно нито млякото нито негова фракция. Този регламент цели защита на потребителите от една страна, които чрез имитиращите продукти, етикетирани и изложени на пазара като млечни продукти, купуват палмовите масла по цени на млечната мазнина, обясни Тодорова. „Това е срещу което ние сме против. Това е което казва регламентът. От друга страна, това ще защити млекопроизводителите, като задържи цените на млякото с оглед на по-високите производствени разходи, които те имат в сравнение с тези при имитиращите продукти", каза тя.

Голяма част от фермерите вече фалират, а останалите работят на кредит, обясни председателят на Националното сдружение на млеко- и месопреработвателите Танчо Колев. Според него основната облага от спазването на еврорегламента биха имали потребителите, защото по думите на Колев се срещала и имитираща продукция на цена от 9,60 лева за килограм. Колев допълни, че заради това фермерите ще настояват потребителите да застанат зад производителите на протеста.

Наредбата за млечните продукти, която наскоро съдът отмени, беше компромисен вариант, според който мандрите можеха да сменят продукцията си на всеки 6 месеца.