ФБР арестува 406 души заради ипотеки
ФБР арестува 406 души заради ипотеки / netinfo
Американското ФБР заяви, че е арестувало над 400 играчи на пазара на недвижимост в рамките на борбата срещу измамите с ипотечни кредити, съобщава Би Би Си.

Сред арестуваните са агенти по операции с недвижими имоти и специалисти, които са съдействали на свои клиенти да получат ипотечни кредити. През последната година случаите на измами с подобен вид кредити рязко нараснаха, припомня БГНЕС. Най-разпространеният пример е предоставянето на недостоверни сведения за реалната цена на недвижимостта.

Министерството на правосъдието на САЩ заяви, че разследва 406 души, срещу които са образувани 406 дела. Само вчера са били арестувани 60 души. По данни на министерството, измамите с кредитите са стрували на жертвите 1 милиард долара.

Също така днес стана известно, че в Ню Йорк са арестувани двама бивши мениджъри на инвестиционната банка „Bear Stearns“ заради краха на хедж фондове на банката през юни 2007 г. Тези хедж фондове активно са инвестирани във високорисковия американски пазар на кредити, отпуснати на хора с нисък кредитен рейтинг. Резкият срив на този пазар провокира международната финансова криза.