Еврото ще надмине курса от 1,50 долара
Еврото ще надмине курса от 1,50 долара / netinfo

Еврото ще остане силно и през тази година като през първото тримесечие ще надвиши нивото от 1 долар и 50 цента. Обменният курс евро/американски долар ще е на високи нива. Това прогнозира направлението „Пазари и инвестиционно банкиране” на „Уникредит Груп” за развитието на световната икономика и капиталовите пазари през 2008-ма.

През първото тримесечие на 2008 година валутният курс на еврото към долара ще надвиши нивото от 1,50, а към края на годината леко засилване на долара ще доведе до курс евро-долар до 1,45. Това прогнозира направлението „Пазари и инвестиционно банкиране” на „Уникредит груп”, в което работят 3300 служители в 39 офиса по света.

Финансовите анализатори очакват икономическият ръст в еврозоната за тази година да е малко по-нисък -1,9 процента. Европейската икономика все по-успешно ще избягва влиянието на Америка, но тенденциите от там ще продължат да играят важна роля.

Финансистите очакват основната лихва в еврозоната да достигне 4 процента в края на годината, а доходността на десетгодишните облигации леко да се увеличи и да се върне на нива около 4,5 на сто. Цените на ценните книжа умерено ще се повишават от 3 до 5 процента.

Кредитната криза от миналата година ще продължи да налага на пазарите цялостно усещана за несигурност, по значително възстановяване се очаква едва след края на месец юни.