Европари само за реални проекти
Европари само за реални проекти / netinfo

Еврофондовете нямат положително влияние в страни, в които корупционната среда е силна. Трансферите на доходи от Европейския съюз към бедните страни като България имат ефект, само ако се правят структурни реформи, сочи изследване на институт "Отворено общество" и "Индъстри уоч".

Министерствата трябва да наблегнат на програмното бюджетиране и да се финансират само проекти, които са дали реални резултати след изпълнението си, обясни Георги Ангелов - старши научен сътрудник в институт „Отворено общество”.

Ако не се направи бюджетно административна реформа, има опасност парите да бъдат усвоени за проблеми, които вече са решени, посочи той. В най-скоро време се очаква с акциз да бъде обложено и електричеството, както е в останалите страни от Евросъюза, съобщи Лъчезар Богданов от „Индъстри Уоч”.

След влизането на България в Европейския съюз приходите от митата ще се свият чувствително поради въвеждането на общата митническа политика. Проблем ще възникне при събирането на ДДС.

Ако администрацията не се справи с този проблем, данъчната тежест може да нарасне и да доведе с двумесечно забавяне на приходите от ДДС, предупредиха икономическите специалисти.