Евроексперти „за” удължаване на митата върху крушките от Китай
Евроексперти „за” удължаване на митата върху крушките от Китай / netinfo

Спорният план за удължаване с една година на срока на антидъмпинговите мита за китайските енергоспестяващи електрически крушки отбеляза значителен напредък на среща на търговски експерти от страните членки на Европейския съюз, предаде Ройтерс.

На среща на Антидъмпинговия комитет на ЕС, 16 от 27-те страни-членки на блока се въздържаха, което означава, че техният вот се смята за одобрение, според правилата за гласуване в институцията. 11 страни гласуваха срещу мярката.

Резултатът няма да бъде обвързващ, но обикновено изходът от такива срещи се приема и от министрите, които взимат крайното решение по дъмпинговите въпроси. Случаят с електрическите крушки трябва да бъде разрешен до средата на октомври, когато изтича срокът на прилагане на митата.

Планът за удължаването на срока на митата се смята за тест за това как ЕС реагира на глобализацията, тъй като много европейски производители на електрически крушки разчитат вносът от Китай да остане конкурентноспособен и искат незабавно отстраняване на митата.

Групата за околна среда WWF лобираше пред правителствата от ЕС да отменят незабавно митата, защото според нея те противоречат на плановете на съюза за максимално пестене на енергия.

Шведската компания за продажба на дребно Ikea и водещата холандска електрическа компания Philips също смятат, че митата, които добавят 66 процента към вносната цена, са изгодни единствено за германския производител Osram. Едногодишното удължаване на срока на митата бе лансирано през август от Европейската комисия.