ЕС прие инвестиции за 113 млн. евро в рибарство и аквакултури у нас
ЕС прие инвестиции за 113 млн. евро в рибарство и аквакултури у нас / снимка: БГНЕС, архив

Европейската комисия прие в края на миналата седмица ключов инвестиционен пакет за морския сектор, рибарството и аквакултурите в България. За периода 2014 -2020 година общата сума по програмата от около 113 милиона евро включва над 88 милиона евро от фондовете на ЕС.

"Тези над 200 милиона лева означават по-сигурна работа и доходи за хиляди рибари, по-стабилни рибни запаси, по-чисти морски и речни води. От това ще спечелят всички, заети в рибния сектор, а до трапезата на българите ще стига повече и по-качествена риба. С одобрението на тази програма пълният пакет от европейско финансиране до 2020 г. в размер на 32 млрд. лева е на разположение на страната ни. Очаквам час по-скоро тези пари да се превърнат в успешни проекти, които променят живота на хората към по-добро", заяви Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия с ресор "Бюджет и човешки ресурси", съобщиха от ЕК.

В своето приветствие за приемането на пакета комисарят по околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела подчерта приноса на програмата за устойчивия растеж: „С поставения върху икономическата, екологичната и социалната устойчивост акцент инвестиционният пакет гарантира влагането на средствата в проекти с дългосрочни резултати. Българските риболовци и рибовъдни стопани, както и риболовните общности ще разполагат с по-голяма сигурност и повече възможности за работни места и устойчив растеж."

Източник: БГНЕС