ЕС и Русия подписаха меморандум за животинските продукти
ЕС и Русия подписаха меморандум за животинските продукти / netinfo

Русия и ЕС подписаха меморандум за търговията с животински продукти, предаде ИТАР-ТАСС. Документът бе подписан от ръководителя на руската Федерална служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол Сергей Данкверт и представителката на Европейската комисия Паола Коджипо време на международната изложба на селскостопанска продукция "Зелена седмица" в Берлин.

Меморандумът означава, че правителството на Русия и Европейската комисия разбират еднакво взаимното гарантиране на сигурността в търговията с тези хранителни продукти, каза руският министър на селското стопанство Алексей Гордеев. Той добави, че по време на срещата му с европейския комисар Маркос Киприану е приета декларация, според която "ние признаваме този меморандум и той влиза в сила".

От своя страна, германският министър на прехраната, селското стопанство и защитата на потребителите Хорст Зеехофер, чиято страна председателства ЕС, приветства подписването на меморандума.

Меморандумът гарантира, че в Русия няма да бъде доставяна неодобрена за продажба в ЕС животинска продукция не само от България и Румъния, но и от други страни.