Eксперти проверяват сметки за парно на столичани
Eксперти проверяват сметки за парно на столичани / снимка: sxc.hu

Работна група от външни експерти от Техническия университет започна проверка на всички постъпили сигнали за завишени сметки за парно, по настояване на кмета на София Йорданка Фандъкова, съобщават от Столичната община.

От миналия отоплителен сезон етажните собствености, които имат съмнения за количеството потребена топлинна енергия, могат да поискат и междинен отчет на топломерите. Той е безплатен за абонатите и беше въведен по искане на кмета на София.

Абонатите на "Топлофикация-София" няма да плащат лихви върху прогнозните сметки след като новите Общи условия на дружеството влязат в сила.

В началото на седмицата Държавната агенция за енергийно и водно регулиране утвърди промените, които бяха внесени през август миналата година.

На 28 февруари 2013 г. Столичният общински съвет със свое решение задължи "Топлофикация София" да спре да начислява лихви върху прогнозни сметки чрез промяна в Общите условия.

За отпадането на лихвите настояваше лично кметът на София Йорданка Фандъкова. Това беше и едно от исканията на гражданите по време на февруарските протести.

Столичната община задължи "Топлофикация-София" да въведе промените в рамките на един месец, след който решението на ДКЕВР влиза в сила. Три на сто отстъпка от месечната сметка за парно ползват редовните клиенти на дружеството.