Експерт: При спиране на доставките, Чирен не може да осигури газ за месец и половина
Експерт: При спиране на доставките, Чирен не може да осигури газ за месец и половина / снимка: Guliver/Getty Images
Експерт: При спиране на доставките, Чирен не може да осигури газ за месец и половина
82942
Експерт: При спиране на доставките, Чирен не може да осигури газ за месец и половина
  • Експерт: При спиране на доставките, Чирен не може да осигури газ за месец и половина

Газохранилището в Чирен не е предвидено за тежки аварийни ситуации. Това стана ясно от думите Христо Казанджиев от Българския енергиен форум по темата какво ще се случи, ако спре транзита на руски газ през Украйна към България.

Той определи като дълбока заблуда твърдението, че находището Чирен с активен природен газ 450 милиона кубически метра може да осигури синьо гориво за България за месец и половина.

Казанджиев коментира още, че и състоянието на мините не е добро. А в по-тежки зимни условия може да се стигне до временно прекратяване на добива на въглища. Той каза, че би следвало да е натрупан резерв при временно спиране, но уточни, че не може да каже дали това е направено.

Вероятност от газова криза винаги има и затова държавите са длъжни да осигуряват диверсификация, каквато България не прави. Това обясни Христо Казанджиев от Български енергиен и минен форум по повод опасността от спиране на транзита на руски газ през Украйна за България:

„Създава се впечатление, че находището в Чирен е с активен природен газ от 450 млн. куб. метра, което може да осигури природен газ за България в рамките на месец и половина. Това твърдение е дълбока заблуда".

Той допълни, че към момента дневният активен капацитет при начало на добива от Чирен е около е 4.2 млн. кубически метра на ден при нормална консумация през зимата между 10 до 13 млн.:

„Хората трябва да са наясно, че Чирен не е предвиден за тежки аварийни ситуации, като прекратяване на доставките за дълъг период от време".

Доставките от Гърция при евентуална криза ще стигнат за една седмица. Казанджиев обясни, че капацитетът от Гърция е 10 пъти по-малък от този на България към Гърция.

Той коментира още положението при мините в началото на зимата, като каза, че те работят изключително неефективно и състоянието им не е добро:

„Това нещо може да доведе, особено при тежки зимни условия, до временно прекратяване на добива на въглища. Но в съответствие с правилата на работа, към настоящия момент в ТЕЦ-овете би следвало да е натрупан необходимият резерв за по-дълга работа при временно спиране. Дали това е направено - не мога да кажа".

По думите на Иван Хиновски от Българския енергиен и минен форум изводът е, че има риск за системата и ако мините не могат да натрупат тримесечния резерв, трябва да се намери такъв. Според него обаче системата има вътрешни резерви и няма да се стигне до спиране на работата на централите.