Екоминистърът: Големите градове са силно уязвими от климатичните промени
Екоминистърът: Големите градове са силно уязвими от климатичните промени / снимка: МОСВ

Големите градове са силно уязвими към последиците от климатичните промени, които вече се проявяват. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на конференция за необходимите действия за адаптация на градовете на фона на изменението в климата.

Градските райони представляват най-интензивно развиващите се териториални образувания, в които са концентрирани основната част от икономическите, демографските и социалните процеси, напомни Василева.

Тя очерта основните предизвикателства пред градовете, сред които е значителното замърсяване на въздуха, включително по отношение емисиите на парникови газове. Урбанизираните територии произвеждат около 70-80% от парниковите емисии в световен мащаб, консумират 80% от енергията и произвеждат 75% от глобалния икономически продукт.

В порядъка на 50-80 % от действията, свързани с климата, ще се извършват от поднационалните власти, каза министърът. По думите й действията за адаптиране създават нови възможности за подобряване на качеството на живота, насърчаване на устойчивото развитие на градовете, стимулиране на инвестициите и иновациите, засилване на участието на заинтересованите страни и многостранното сътрудничество между тях.