ЕК одобри общ спасителен план срещу финансовата криза
ЕК одобри общ спасителен план срещу финансовата криза / снимка: EPA/BGNES

Европейската комисия одобри на извънредно заседание днес общ план за действие срещу сегашната финансова криза, наречен "От финансова криза към възстановяване: европейска рамка за действие", както и мерки за преодоляване на нейните икономически последици. Върхови приоритети са запазване на работната заетост и на покупателните възможности на гражданите на Европейския съюз, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу на пресконференция след извънредното заседание, която той даде заедно с комисаря по икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуния.

Трябва да задържим безработицата на абсолютно минимално равнище. Ще задължим страните членки да препрограмират фондовете в рамките на Европейския социален фонд за подкрепа на мерките за връщане обратно на работа на безработните, казаха от Еврокомисията. Паричната и фискалната политика могат да подпомогнат търсенето. Новият пакт поддържа спестяванията в добри времена и дава по-голяма гъвкавост в трудни времена, допълниха Барозу и Алмуния.

По думите им, благодарение на приложението на обновения пакт Европейският съюз и еврозоната постигнаха дефицит по-малко от 1 процент от БВП през 2007 година. Сега страните членки могат да се възползват от възможностите, които сами си създадоха, казаха Алмуния и Балозу.