Джебури: Справихме се с кризата
Джебури: Справихме се с кризата / netinfo

Бедствието от 2 юли доказа, че можем да се справим с кризисни ситуации, заяви в курорта “Слънчев бряг” председателят на Държавната агенция по туризъм /ДАТ/ Марио Ал Джебури. Той участва в среща с кмета на Несебър, ръководството на курорта, Съюза на собствениците и туроператорите.

Негативната кампания и преекспонирането в руските медии е довело до паника на руския туристически пазар, каза още Ал Джебури. В агенцията са постъпили запитвания от руски туроператори за обстановката в България по време на кризисната ситуация. От ДАТ са изпратили уведомителни писма до руското и сръбското посолство с информация, че няма опасност за живота и здравето на туристите в региона.

1 млн. и 100 хил.лв. са необходими за възстановяване на щетите в община Несебър. Близо 200 хил.лв. от тях са за нужни за ремонти на пътната инфраструктура, съобщи кметът Николай Трифонов. Най-зле са пътищата в района на селата Тънково и Оризаре, както и в крайбрежната зона на Иракли иОбзор.

На територията на общината няма селища без ток и вода. Вече са отводнени и наводнените хотели и заведения.

Към момента няма отказал се от почивка в комплекса турист, допълни изпълнителният директор на Слънчев бряг АД Малина Бакалова.

Сега в Слънчев бряг има 80 хиляди летовници, очакванията са до края на седмицата капацитетът да бъде запълнена на 100%.