Държавата - губещ хотелиер
Държавата - губещ хотелиер / bg.wikipedia.org

Лятото е в разгара си и хотелиерите по морето очакват своята жътва. Някои може да се изненадат, но най-големият стопанин на почивни бази у нас е... държавата, пише „Труд".

Министерствата, парламентът и държавните фирми са запазили своите безчет хотели и станции, където предлагат евтин комфорт не само на служителите, но и на външни гости.

Всичко това става с цената на големи инвестиции, а печалбите са малки. Вместо хотелиерският бизнес на държавата да бъде прекратен и да се спестят ценни разходи, туризмът на бюджетна сметка продължава с пълна сила.

От 20 лв. за легло до 600 лв. за вила с обем на прогимназия ще ви струва почивката на море в най-луксозната правителствена резиденция "Евксиноград", ако искате да се отъркате във властта и да спите в леглата на управляващите. Освен бившия царски дворец "Евксиноград" Министерския съвет управлява любимата на бившия премиер Бойко Борисов резиденция на Шабленското езеро и почивната база в Слънчев бряг. Освен това правителството разполага и с база в Пампорово. Цените на почивките са публикувани на сайта www.travel.government.bg.

Стая в базата в Слънчев бряг, където отмарят и доста депутати, е 70 лв. от началото на юли. Нощувката в апартамент с 4 легла пък е 130 лв.

От средата на юни до средата на септември бунгало на самия плаж в "Евксиноград" струва 130 лв., ако искате такова със сауна, цената скача до 300 лв. Най-скъпо струва почивката във вила "Чинар", като наемането й излиза 600 лв.

Не разчитайте обаче да се уредите за почивка в "Евксиноград" през август, тъй като това е месецът, резервиран за управляващите.

Заради мерките за сигурност процедурата по наемане изискват и проверката на потенциалните клиенти. Според потърпевши това отнема почти цял месец.

Резиденция "Шабла" се намира в защитена местност до езерата Шабла и Езерец. Местата за настаняване там са комплексът "Добруджански двор" и вили "Море". Луксозна стая в пиковия сезон е 100 лв., а през септември - 90 лв. Цяла вила може да се наеме за 450 лв., но в нея могат да се настанят и 10 души. А плажът е резервиран само за тях. В резиденцията работи и бутиков ресторант с 25 места. Мястото беше любимо за почивка и риболов на бившия премиер Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ винаги си поръчва от запазената марка на станцията - рибената чорба.

Въпреки че преди две-три години държавните резиденции бяха отворени за простосмъртни, това не доведе до тяхната самоиздръжка и съществуването им е възможно заради щедрото субсидиране от държавния бюджет. Стопанство "Евксиноград" и "Шабла" общо през 2012 г. имат приходи от 923 959 лв., базата в Слънчев бряг - 996 311 лв. Заедно с комплекс "Лозенец", резиденция "Бояна" и базата в Пампорово Министерският съвет е събрал почти 4 млн. лв. от своите "Обекти с представителни и социални дейности". В бюджета на МС за тях са били предвидени 6,13 млн. лв. разходи, а са изхарчени 7,43 млн. Пресметнете сами загубите!

1 лв. приход от "Ведра"

3 559 729 лв. приходи от ловен туризъм за 2008 г., реализирани в 28-те държавни дивечовъдни станции, отчита агроведомството за 2008 г. Дивечът с най-големите трофеи е отстрелян в "Черни Лом", "Росица" и "Кормисош", а с най-малки приходи са "Осогово", "Широка поляна" и "Чепино".

Към Министерството на земеделието има и 3 почивни станции -"Морско утро" в Китен, "Зора" в с. Кранево, община Балчик, и почивна станция "Ведра" във Витоша.
От отчетите за последните 3 години на тези станции излиза, че и трите са на загуба. Така за 2012 г. приходите на "Морско утро" са 8244 лв., а разходите - 76 319 лв., загубата е 69075 лв.

Приходите на станцията в Кранево са 88 920 лв., а разходите - цели 207 084. Така загубата за годината е 118 164 лв.

На Витоша станцията има 1 лв. приход за 2012 г. и разходи от 71 139 лв.

522 лв. спечели ековедомството

Точно 522 лв. Толкова приходи е отчела една от почивните бази на министерството на околната среда през 2012 г. Става дума за "Расника" край Монтана. Разходите за издръжката на четирите бунгала с 16 легла са 16 пъти повече и възлизат на 8390 лв. годишно, става ясно от справка, предоставена от ведомството. Базата се обслужва от 1 извънщатна бройка, пише в справката. Заетостта е 18%. Иначе за нощувка там се плащат 24 лв. за бунгало от служители на екоминистерството и 48 лв. от външни лица.

Екоминистерството разполага с още три почивни бази в страната. През 2012 г. всички те са работили на загуба. За 2012 г. тя е общо 39 109 лв.

Най-голямата база на министерството е на морето край Камчия. Там има 12 бунгала. Дават се под наем за по 10 дни, като за външни клиенти почивката излиза 450 лв. за бунгало. Служители на ведомството плащат по 350 лв. за десет дни.

Най-малка разлика между постъпления и разходи има базата на министерството в Пампорово. Въпреки това и тя отчита годишна загуба от над 2000 лв. Една нощувка за външни лица там излиза 40 лв. на стая, а за чиновниците цената е 30 лв. Министерството има бунгала и край яз. "Батак". Там може да се спи за 25 лв. на ден за стая.

БДЖ гаси дълг с три имота

До няколко дни БДЖ ще трябва да се раздели с три от почивните си бази. Става дума за станциите в Добринище, Кюстендил и бунгалата "Съботковци" в Стара планина. Те ще бъдат прехвърлени заедно с други имоти на Национална компания "Железопътна инфраструктура" за покриване на стари дългове на компанията.

И след операцията БДЖ все още има достатъчно бази за отдих. За съжаление на железничарите, до края на 2014 г. се очаква и тези бази да бъдат дадени на НКЖИ, а след това - и продадени на търг.

Евтиния в базите на МВР

От 6,50 до 15 лв. варират цените на легло за полицаите и техните семейства в многобройните почивни бази на МВР в страната. Смените са по 10 дни, а за картите се плаща различно в зависимост от станцията и екстрите в нея - дали в стаите има хладилник, климатик, телевизор. За дете цената е наполовина, а т.нар. волнонаемни служители на МВР плащат с около 20-30% повече от полицаите.

Четири са по-големите бази на МВР по морето - в Китен, Созопол, Несебър и в Св. св. Константин и Елена край Варна. Балнеостанциите са в Хисаря, Велинград и Долна баня, а зимно време скиорите ходят на Боровец.

Храната в станциите също е евтина, така че почивката на полицейско семейство с 2 деца за 10 дни излиза към 500 лв. За летни карти се кандидатства още от януари.

Наплив в базата на парламента

Средно 20 лева на човек излиза нощувката в депутатско легло в станцията на парламента във Велинград, показа проверка на "Труд". Заради ниските цени стаите в лечебно-възстановителната база, която бе основно ремонтирана преди две години, са пълни почти всеки уикенд.

Нощувка в стая двойка излиза 48 лева, а за тройна се плащат 60 лева. В сумата влиза паркинг и ползване на басейн, но не и закуска. Цените на храната в станцията са символични и затова винаги има резервации за 2-3 седмици напред, разказват почивали във Велинград. Имало едно условие обаче - ястията се поръчвали предварително.

Преди близо две години парламентът изхарчи близо 3 млн. лева, за да обнови базата. За м.г. приходите на станцията са 500 хил. лева, което е 150% от планираното.

Почиващи разказват, че базата е пълна във всички почивни дни и почти през цялото лято и съветват резервации да се правят по-рано.