ДСБ няма да подкрепи бюджета на здравната каса за догодина
ДСБ няма да подкрепи бюджета на здравната каса за догодина / снимка: БГНЕС
ДСБ няма да подкрепи бюджета на здравната каса за догодина
32535
ДСБ няма да подкрепи бюджета на здравната каса за догодина
  • ДСБ няма да подкрепи бюджета на здравната каса за догодина

ДСБ няма да подкрепят бюджета на НЗОК за следващата година, ако с него се продължи практиката с парите за здравеопазване на се крепи фискът. Това стана ясно след редовното заседание на ръководството на партията. На заседание на бюджетна комисия в четвъртък в парламента тъмносините щели да поискат от ръководството на касата да заяви ясно дали се отказва от функциите на представител на осигурените лица. По изчисления на партията всяко семейство отделяло по 500 лева годишно за провеждане на реформа в сектора след вдигането на здравната вноска с 2 на сто. Според тях в момента правителството има над 1 млрд. лв., натрупани по този начин. Гражданите са си платили за тази реформа и не може да има оправдание, че няма пари, подчертаха тъмносините. Ето какво каза Петър Москов по темата:

„Ние подкрепяме реформаторско управление. Възможността антиреформистките, силите на статуквото, в което живеем от години, отново да вземат връх, разбира се, че ще направи нашата подкрепа безсмислена и ние ще я оттеглим. Ние няма да подкрепяме нещо, което не води до ясен резултат и движение напред. Искам да припомня на всички, че ние повече от година се държим изключително коректно. А всички тези предложения, за които постепенно започваме да говорим публично, са дадени на ГЕРБ. Дадени са в пет папки, за всяка от реформите. Ако всичко това беше изпълнявано през последната година, сега дереджето – и финансово, и фискално, и на солидарните системи, щеше да е друго. Ако ме питате за дата, на която ние можем да сложим или да не сложим край на тази подкрепа, аз мога да ви кажа само следното конкретно нещо: за следващата година ние няма да подкрепим бюджета на НЗОК, която предвижда с парите от здравеопазването да бъде крепен фискът. Това е категоричната ни позиция, защото на това трябва да се сложи край. Направи го тройната коалиция, претендиращата за дясна партия ГЕРБ продължава да прави това. Смисълът на здравната вноска е всеки от нас да има право на лечение. Касата не може да продължава да функционира като второстепенен разпоредител с бюджетни средства и това да ни струва 50 млн. годишно. 50 млн. е издръжката на здравната каса годишно”.

Дефицитът в НОИ е най-сериозният в държавата и надвишава с 220 млн. лв. вече предвидения, това съобщиха още от ДСБ. Този четвъртък в бюджетна комисия те ще попитат ръководството на осигурителния институт на какво се дължи този дефицит и какви са средствата за компенсирането му до края на годината. Сред въпросите към НОИ е и предвижда ли се увеличаване на осигурителните вноски, за да бъде преодолян недостигът, както и споделя ли ръководството му прогнозите на финансовото министерство за по-малко пари за пенсии през следващата година.