Дянков срещу плоския данък, иска прогресивно подоходно облагане в бъдеще
Дянков срещу плоския данък, иска прогресивно подоходно облагане в бъдеще / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Според Дянков плоският данък не трябвало да се пипа в кризата
57533
Според Дянков плоският данък не трябвало да се пипа в кризата
Според Дянков плоският данък не трябвало да се пипа в кризата
Според Дянков плоският данък не трябвало да се пипа в кризата
  • Според Дянков плоският данък не трябвало да се пипа в кризата
  • Според Дянков плоският данък не трябвало да се пипа в кризата
  • Според Дянков плоският данък не трябвало да се пипа в кризата

България трябва да премине на прогресивно облагане на доходите след няколко години, заяви в предаването „Седмицата” на Дарик вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. По думите му плоският данък, въведен у нас през 2006 г., е бил верният ход за онзи момент и не е трябвало да се пипа в разгара на кризата, трябва да се отвори дебатът за промяна на данъчната и социалната политика. Дянков е категоричен, че тя трябва да се нагоди към предстоящото десетилетие на нисък икономически растеж в Европа.

Дянков е категоричен, че максималният осигурителен праг трябва също да се премахне, но това отново е политика за следващото правителство.

До края на годината може да се обложат и печалбите от хазартните игри и от фондовата борса, изтъкна още Дянков. В момента се работи и по тези текстове, като вероятно те ще бъдат предложени между двете четения на бюджета. „Трябва да има равно третиране, каквато е идеята на плоския данък”, смята Дянков. Той е категоричен, че пенсиите не трябва да се облагат. „У нас плоският данък е най-нисък - 10%, но той трябва да е за всички”, посочи министърът.

Вицепремиерът прогнозира, че може да се прокара и данък върху финансовите транзакции, но в бъдеще. „Това е нещо като данък върху лихвите по депозитите, но за големите транзакции”, обясни Дянков. Той допълни, че преди е бил твърдо против, а сега е „меко” против. Вицепремиерът обаче е категорично против уеднаквяването на ставките у нас с европейските, за да се запази ниското данъчно облагане у нас.

По думите на Дянков във всички европейски страни се облагат лихвите по депозитите на хората, независимо, че в някои страни той е облечен в друга форма.

Симеон Дянков смята, че трябва да се облагат и парите от земеделска аренда, но това е тема за следващ мандат. „Трябва да има равнопоставеност. В противен случай - към изключенията се насочват спекулативни капитали”, каза още финансовият министър.

Данък „лихва” - затваряне на една преференция

Симеон Дянков е категоричен, че въвеждането на данък върху лихвите от депозитите не е налагане на нов данък, а „затваряне на една преференция”. На въпрос дали не е несериозно финансовият министър да не знае, че лихвите от спестявания не се облагат, Дянков отговори: „Аз съм експерт по макроикономика. Затова имам данъчни експерти, които - ако не ми го кажат, няма как да знам. Аз мога да чета данъчните закони, но ако не излезе тема, няма как”.

Вицепремиерът бе категоричен, че дебат за въвеждането на данък „лихва” ще има в парламента.  

Лихвите по кредитите няма да се вдигнат заради данъка върху лихвите по депозитите, категоричен е Дянков. Гражданите по никакъв начин няма да са натоварени от данъка, а банките автоматично ще превеждат данъка към държавата. Според Дянков тези опасения са „първосигнални” и след време тези „ах и ух” ще изчезнат.

Според Дянков някои хора в парламента може да се притесняват, че ще има информация за държавата кой какви депозити има. „Аз съм съвсем наясно, че на хората не им харесва. В същото време, ако попитаме искате ли да свалим ДДС-то на 5% и да няма изобщо данък върху доходите на физическите лица, ще отговорят „да”. Това не означава, че това е добре за държавата”, каза още Дянков.

Вицепремиерът обясни неизпълнението на обещанието за намаляване на ДДС-ставката в края на мандата с икономическата ситуация в Европа.

Дянков - депутат или финансов министър още веднъж

Аз съм убеден, че Бойко Борисов е единственият човек, който може да управлява България и да оправи страната, заяви финансовият министър Симеон Дянков. Самият той ще направи всичко възможно, за да помогне на ГЕРБ - дори ако трябва да се кандидатира за депутат. Дянков призна, че се вижда като финансов министър отново.

В дългосрочен план остават намеренията му да живее в чужбина.

В бъдеще - прогресивно подоходно облагане

България трябва да премине на прогресивно облагане на доходите след няколко години, каза още Симеон Дянков. По думите му плоският данък, въведен у нас през 2006 г., е бил верният ход за онзи момент и не е трябвало да се пипа в разгара на кризата, трябва да се отвори дебатът за промяна на данъчната и социалната политика. Дянков е категоричен, че тя трябва да се нагоди към предстоящото десетилетие на нисък икономически растеж в Европа. Дянков е категоричен, че максималният осигурителен праг трябва също да се премахне, но това отново е политика за следващото правителство.

„Не ме разбирайте погрешно - аз съм за ниски данъци, прогресивно облагане, но с ниска ставка и то във времето”, допълни вицепремиерът.

Майчинските - свързване със заплатата и втората година

Майчинските обезщетения трябва да бъдат обвързани изцяло със заплатата, а не втората година да има определена сума за обезщетение, смята Симеон Дянков. Затова е важно да се увеличават заплатите, за да може и майките да получават по-добър доход, смята Дянков. Той уточни, че това е дебат в бъдеще време.

Втора пенсия - от пенсионен стълб или НОИ

Аз не съм привърженик на втория стълб от пенсионната система (допълнително задължително осигуряване), заяви още финансовият министър Симеон Дянков. По думите му трябва да се въведе избор на хората - дали да прехвърлят парите си в НОИ или да останат в пенсионните фондове.

Дянков определи като „опорочена” идеята НАП да събира всички осигуровки и след това да ги преразпределя към пенсионните фондове. Европейската практика е показала, че ако има избор, каквато е и идеята на Дянков, повечето хора предпочитат парите им за втора пенсия също да се събират в НОИ.

За вдигането на пенсиите - предизборно или не?

Вицепремиерът обясни, че ще се промени Кодексът за социално осигуряване, за да може пенсиите да се увеличат от 1 април. Важно е да не се хване цикълът всеки четири години от юли, защото те ги увеличиха, а после ни ги плащахме. Сега ще ги плащаме четири месеца, каза още вицепремиерът.

Като влязохме на власт, аз очаквах да видя горе-долу балансиран бюджет, но това не беше така, допълни Дянков. Така той отговори на въпрос за осъвременяване на пенсиите всяка година, като обясни, че „предишните не са коректни” и че се чувства „излъган като финансов министър”.

Диференциране на минималната работна заплата - „недянковска” идея

Финансовият министър Симеон Дянков бе категоричен, че идеята за диференциране на минималната работна заплата не е негова, а на колеги от тристранния съвет. По време на заседанието във вторник обаче авторът й дори не се е осмелил да си признае. Дянков коментира, че в идеята има резон, но има и много недостатъци.

Дянков бе категоричен, че ако учителите искат повече пари, трябва да кажат откъде да се вземат от бюджета. „Да дойдат пред финансовото министерство”, категоричен е вицепремиерът в отговор на заплахите за протести. Дянков смята, че в правосъдния сектор има достатъчно пари. Той дори даде пример с Министерството на отбраната, което е успяло да спести пари.

Парите за референдума са предвидени в бюджета, но ако се платят от партиите, за да може да има повече пари за здравеопазване и образование.