Дянков дава старт на търговията с акции на БФБ като публично дружество
Дянков дава старт на търговията с акции на БФБ като публично дружество / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Дянков дава старт на търговията с акции на БФБ като публично дружество
36806
Дянков дава старт на търговията с акции на БФБ като публично дружество
  • Дянков дава старт на търговията с акции на БФБ като публично дружество

Най-добре работещите компании на Българската фондова борса все още са подценени, заяви в интервю за Дарик председателят на Съвета на директорите на борсата Асен Ягодин. Очаква се днес финансовият министър Симеон Дянков да даде старт на търговията с акции на Българската фондова борса като публично дружество. Това ще стане на официална церемония, на която се очаква ръководството на борсата да представи плановете си за 2011 г.

В интервю за Дарик Ягодин заяви, че някои от компаниите на борсата вече са върнали в предкризисните си периоди, но това все още не се е отразило осезателно на цените на акциите им. Според него предстои тази година подценяването на тези предприятия да бъде преодоляно. Сериозен катализатор на борсата ще бъде и влизането на чужди инвеститори. Вече има заявен чужд интерес към държавните дялове на едно от електроразпределителните дружества, които правителството смята да пусне на борсата.

Ето какво още каза Асен Ягодин пред Дарик:

Ако успеем да сложим по-голям и атрактивен държавен дял на масата, то това неизбежно ще бъде забелязано от чуждите инвеститори, които в момента ни отбягват отчасти, именно поради факта, че местният пазар е много тесен за тях.

Предстои БФБ да стане публично дружество. Каква ще е цената на акция и ще потърсите ли възможност за листване на чужди пазари?

Фондовата борса стана публично дружество, именно за да може да бъде определена пазарна цена, която впоследствие да стане ориентир при определяне на цената за приватизация на държавния дял. Поради тази причина каква ще бъде цената единствено пазарът може да покаже. Колкото до евентуално листване на други пазари, за момента не е обсъждана такава необходимост. Да не говорим и за това, че световната практика не познава примери борса, която е публично дружество, да се търгува целенасочено и друг пазар.