Доминик Строс-Кан ще е новият генерален директор на МВФ
Доминик Строс-Кан ще е новият генерален директор на МВФ / netinfo

Французинът Доминик Строс-Кан ще е новият генерален директор на Международния валутен фонд, след като министрите на финансите на Европейският съюз се обединиха около неговата кандидатура, съобщи Асошейтедпрес.

Португалия, която ръководи разговорите между 27-те страни членки, обяви, че Европа ще подкрепи бившия министър на финансите на Франция Доминик Строс-Кан за заместник на Родриго Рато, който ще напусне поста през октомври. В Брюксел се проведе заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси на Евросъюза, на което е решено Малта и Кипър да въведат еврото от 1 януари 2008 година.

С присъединяването на двете Средиземноморски държави към Еврозоната броят на нейните членки ще се увеличи до 15, а броят на хората, които използват единната европейска валута, ще нарасне с един милион души до 318 милиона. Финансовите министри са обсъдили и въвеждането на екоданък върху автомобилите, за да се намалят вредните емисии на парниковите газове. Португалското председателство е поело ангажимента за изготвянето на стратегия на Европейския съюз за борба с данъчните измами.