Доларът на годишен максимум към еврото
Доларът на годишен максимум към еврото / netinfo

Продължава бързото поскъпване на долара на световните пазари, като след влизането на европейските борси щатската валута се повиши до 1,3856 долара за 1 евро. Според дилъри, една от причините е завръщането на американски инвеститори обратно в Съединените щати. Последното рязко поскъпване на зелените пари бе преди три седмици, когато щатският долар скочи до 1,3882 долара за 1 евро.

На световните пазари еврото падна до едногодишно дъно спрямо долара, след като Сенатът пусна предложения от правителството пакет от спешни мерки за преодоляване на финансовата криза в Америка.

Законопроектът беше одобрен със 74 гласа за срещу 25 против. Сред гласувалите бяха кандидат-президентите Барак Обама и Джон Маккейн.

Текстът предвижда държавата да отдели 700 млрд. долара за изкупуване на изгубили ликвидност облигации, като така се стабилизира финансовата система. Сумата ще бъде предоставена на три части. Първоначално 250 млрд. долара и още 100 млрд. долара, след като президентът установи, че извънредната ситуация продължава, както и още 350 млрд. долара през май 2009 г.

Предвижда се също създаване на надзорен орган за използването на средствата. Въведени са също ограничения върху изплащането на премии на ръководителите на частни банки и компании, които ще получат държавна помощ по плана. Прието бе и увеличаване на държавните гаранции за банковите депозити от 100 хил. на 250 хил. долара.

Въвеждат се и допълнителни данъчни отстъпки за бизнеса, енергийния сектор и средната класа на обща стойност 110 млрд. долара.

Законопроектът трябва да мине и през Камарата на представителите (долната камара на Конгреса), която вече отхвърли предварителния вариант в понеделник. Обсъждането и гласуването са насрочени за 3 октомври.

След гласуването президентът Джордж Буш и министърът на финансите Хенри Полсън приветстваха приемането на спасителния план от Сената. С подобренията, внесени от Сената, се надявам, че Камарата на представителите също ще подкрепи законопроекта, сe посочва в писмена декларация на Буш.

Натиск върху единната европейска валута оказват и спекулациите, че председателят на Европейската централна банка Жан Клод Трише може да се изкаже в посока намаляване на необходимостта от по-високи лихви заради недостига на средства на пазарите.

Дилъри уточняват, че пазарите се обединяват около това, че в Съединените щати се прави нещо за преодоляване на кризата, докато от страна на Европа липсват конкретни действия, което действа изцяло в полза на долара.

Всичко за световната финансова криза четете в DarikFinance.bg