Доброволен етикет за качество ще отличава хотели и ресторанти у нас
Доброволен етикет за качество ще отличава хотели и ресторанти у нас / DarikNews.bg, архив, Дарик Варна

Пореден сертификат за хотели и ресторанти ще въведе Министерството на туризма. „Обмисляме въвеждането на доброволен етикет за качество", каза ресорният министър Николина Ангелкова след подписване на меморандум за сътрудничество между Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и браншови организации на производители на храни и напитки у нас.

"Видях, че е разработена система за създаване на етикет за качество и решихме, че е важно да проучим опита в другите страни, за да можем да въведем такъв доброволен етикет за качество, който да отличава висококатегорийните хотели и ресторанти. Затова е и доброволен, за да може по преценка на бизнеса, той да се въвежда, но да дава предпоставки, че там със сигурност храната, която се консумира, ще бъде по БДС и ще бъде с необходимото високо качество", каза Ангелкова.

Българска храна в менюто на ресторантите

В момента се разработват стъпките, по които да се прави тази сертификация, допълни тя.

"Изцяло се ръководим от кодекса за качество на световната организация по туризъм, защото мислим една идея напред. Когато се въвеждат такива етикети, това неминуемо ще оскъпи продукта, защото всяко едно високо качество е свързано и с по-висока цена. Но когато хората имат стимул да участват в световни конкурси, вярвам, че ще се оправдаят усилията, които всички висококатегорийни хотели и ресторанти ще положат, за да могат да въведат това", каза още министърът.

Тя уточни, че в момента проучват условията, които трябва да се включат, за да може да се дава този доброволен етикет за качество и самият той ще бъде включен като част от Закона за туризма и ще бъде приет подзаконов нормативен акт с критериите, които ще бъдат разписани.

Специалист: Фермерска полиция да следи качеството на храните

"За това съответно ще се дава този етикет и ще има специален холограмен стикер или друг оприличителен знак, който да показва, че даденият обект е въвел доброволният етикет за качество", каза министър Ангелкова.