До 31 декември облекчения по семейно облагане се ползват чрез работодателя
До 31 декември облекчения по семейно облагане се ползват чрез работодателя / netinfo

До 31 декември родителите, които работят на трудов договор, могат да ползват данъчните облекчения по семейното подоходно облагане за тази година, чрез работодателя си, припомниха от Националната агенция по приходите. Счетоводителите ще преизчислят годишния данък, сумата от надвнесения данък ще бъде възстановена до края на януари следващата година.

Сумата, с която ще бъдат намалени годишната данъчна основа за родителите, са 420 лв. за едно, 840 лв. за две, и 1260 лв. за три и повече ненавършили пълнолетие деца. За първи път вместо да попълват годишни данъчни декларации в поделенията на НАП и да чакат, за да бъде върнат надвнесеният им данък, родителите ще могат да го получат чрез работодателя си до края на януари.

Необходимо условие за ползване на данъчното облекчение е представяне на декларация от другия родител. Тъй като по споразумение между двамата родители облекчението може да се ползва само от единия по избор. Лицата трябва да подадат декларация за ползване на данъчно облекчение за деца, която е по образец пред работодателя или с подаване на годишната данъчна декларация, тоест ако някое лице реши да не се възползва от възможността да ползва данъчното облекчение чрез работодателя, това може да го направи с подаване на годишната данъчна декларация, обясняват експертите.

Това обаче не означава, че отпада задължението за подаване на годишни данъчни декларации за родителите, работят не само на трудов договор. За миналата година над 300 хил. родители са се възползвали от възможността за данъчни облекчения за децата си.