ДКЕВР решава за цената на природния газ
ДКЕВР решава за цената на природния газ / netinfo

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще разгледа на открито заседание искането на „Булгаргаз" за поскъпване на природния газ с 36,5 на сто от първи октомври. От енергийния регулатор вече обявиха предложението си синьото гориво да поскъпне с 28,8 процента.

За пръв път тази година исканото от газовия доставчик „Булгаргаз” драстично поскъпване на природния газ може да се осъществи ако за четвъртото тримесечие на годината ДКЕВР одобри ръст в цената на газа с 28,8 %. От „Булгаргаз” поискаха синьото гориво да повиши цената си от първи октомври с 36,5 на сто, като се аргументираха с увеличените си разходи заради по-скъпите алтернативни горива на световните пазари. Тази година енергийният регулатор е повишил цената на газа с 10 на сто за първото тримесечие, с 13,2 % за второто и едва с 5,6 на сто за третото тримесечие на 2008. така ако комисията реши природния газ да поскъпне с 28,8 % за последния тримесечен период на годината 1000 куб. метра от него ще струват 560,14 лева.

Срещу драстичното поскъпване на природния газ вече се обявиха от конфедерацията на работодателите и индустриалците, според които чрез по-скъпия газ за големите потребители се субсидират изпадналите в криза топлофикационни дружества и металургичния комбинат „Кремиковци” От КНСБ пък припомниха, че шоковото поскъпване на синьото гориво ще доведе и до сериозно увеличение на цената за парно отопление.

Междувременно общинските съветници от БСП в СОС ще се срещнат по тяхна молба с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Тема на разговора ще бъде състоянието на „Топлофикация-София” и вариантите да не бъде спряно парното на софиянци.