Дикме: Доган да каже стои ли зад сделката за „Булгартабак”
Дикме: Доган да каже стои ли зад сделката за „Булгартабак” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Дикме: Доган да каже стои ли зад сделката за „Булгартабак”
44705
Дикме: Доган да каже стои ли зад сделката за „Булгартабак”
  • Дикме: Доган да каже стои ли зад сделката за „Булгартабак”

Мехмед Дикме призова лидерът на ДПС Ахмед Доган да обяви публично има ли нещо общо с приватизацията на „Булгартабак". В интервю за предаването „Денят" на Дарик бившият земеделски министър в кабинета „Сакскобургготски", който беше отстранен от поста след един от неуспешните опити за продажба на дружеството, изрази учудване защо Движението за права и свободи мълчи за сегашната сделка.

Дикме припомни, че преди 10 години офертата на единия от кандидатите е предвиждала девет пъти по-голямо количество тютюн, който да бъде изкупен и по-висока цена за „Булгартабак". „Бритиш американ табако" предложи двойна цена плюс 100 млн. евро инвестиции, припомни Мехмед Дикме. По думите му вече се говорело и за договорки, които обвързвали продажбата на „Булгартабак" с решението кого ДПС подкрепи на президентските избори.

„Има една много хубава българска поговорка - не е луд този, който яде зелника, а този, който му го е дал. Къде е „най-големият защитник" на тютюнопроизводителите и защо мълчи? Защо, след като разсипа три пъти приватизацията на "Булгартабак", на сериозни инвеститори, на много, много по-висока цена, с много по-високи ангажименти от сегашните, които са, той на три пъти провали приватизацията, а сега мълчи? Защо мълчи и къде се крие? Да излезе и да каже има ли нещо вярно в това, което се коментира и в медиите, и което се пуска и като слухове, че примерно има някакво участие и стои зад приватизацията на "Булгартабак", каза Дикме.

„Казват, че ще купуват 5000 тона и то неориенталски тютюн. Това е количество тютюн, което се произвежда от 10 души в България тютюнопроизводители. Някой казал ли е какви сортове? Освен това, някой някъде записал ли е на каква цена ще купуват
тези тютюни, защото аз мога да декларирам, че ще купя 100 хиляди тона тютюн, обаче на цена 50 стотинки на килограм", отбеляза още Мехмед Дикме.

Той допълни: „Няма лошо в това инвеститорът да бъде български. Няма лошо в това, казвам, моя бивш лидер Ахмед Доган, няма лошо и той да бъде собственикът на "Булгартабак", разбирате ли? Но трябва да има ясна стратегия, да излезе и да каже - ето, аз купих "Булгартабак", смятам по този начин да го развивам. Мълчанието е най-лошото нещо, което е за тази сделка. Между другото, от политическа гледна точка, самата сделка се опасявам, че ще донесе и много негативи на сегашните управляващи".

Цялото интервю четете тук