Ден пети на стачката в БДЖ
Ден пети на стачката в БДЖ / Sofia Photo Agency, архив - Юлиана Николова
Ден пети на стачката в БДЖ
47509
Ден пети на стачката в БДЖ
  • Ден пети на стачката в БДЖ

Вече пет дни продължава стачката в железниците. Протестите спират влакове в страната в интервала между 8 и 16 часа, като засегнати са предимно пътническите превози, а товарните са реорганизирани така, че да се движат извън времето на стачката. Протестите ще продължат и на 29 ноември.

По информация на синдикатите в понеделник от 261 пътнически влака, които е трябвало да се движат във времето на протестите, са спрели движение 203. 16 товарни влака също са спрени. Според БДЖ протестират над 330 железничари. От синдикатите съобщават, че са стачкували и служители на релсовия оператор НК „Железопътна инфраструктура" в редица градове на страната, сред които София, Мездра, Видин, Ловеч, Пловдив, Стара Загора.

От началото на стачката в 8.00 ч. нито един влак не е тръгнал от софийската централна гара, Перник, Мездра, Горна Оряховица, Пловдив, Бургас и Стара Загора, а влаковете в страната, които са се движили, са били на къси разстояния, съобщават от обединения стачен комитет. В Стара Загора железничари, които обслужват местната гара, обявиха намерения за гладна стачка, но засега са били разубедени.

Все още ръководството на БДЖ не е поканило синдикатите на преговори, съобщи пред Дарик Петър Бунев от КНСБ. Не са започнали нито разговори за сключване на колективния трудов договор, нито е отправена покана синдикален представител да придружи транспортния министър Ивайло Московски при срещата му с кредитори на БДЖ в Германия.

Междувременно от КТ "Подкрепа" се обявиха за разширяване на стачката в БДЖ. "Водени от своите разбирания и намерения за развитието на конфликта в посока на бърза и приемлива развръзка, ние ще предложим на колегите и партньорите ни от КНСБ да преосмислим поведението си, с цел откриване на възможности за разширяване обхвата и обема на стачните действия в железницата", посочват от КТ "Подкрепа" в позиция, изпратена до медиите.

В Софийски градски съд е била внесена искова молба от "БДЖ - Товарни превози" ЕООД срещу десет служители на дружеството, които според управителите на дружеството са започнали стачката, съобщи БТА. Искът е за установяване на незаконността на обявена, започнала или завършила стачка.

Протестът на работещите железниците започна на 24 ноември заради предвижданите от ръководството на "Холдинг БДЖ" съкращения на 2000 души. Като причина се изтъкна неизпълненото стачно споразумение от пролетта, а като основна цел - подписването на колективен трудов договор в железниците.

Досега и от ръководството на железниците, и стачкуващите не показаха желание за диалог, а министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че ще разговаря със синдикатите след разговорите му с германските кредитори на БДЖ тази седмица.