Данев: Спадът на социалните осигуровки увеличи доходите на населението
Данев: Спадът на социалните осигуровки увеличи доходите на населението / netinfo

Минималната работна заплата не трябва да превишава 50% от средната за страната. Категорично сме против с декрет да се определят минималните работни заплати, тъй като по този начин демотивираме заетите в икономиката да се образоват. Това каза в предаването „Портфейл” на Дарик председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Не сме съгласни да се увеличават данъците на хората с високи доходи и ще пледираме за нулева ставка при реинвестиране на печалбата, каза още Данев.

Одобряваме предложението на правителството данък „Печалба” да падне от `15% на 12%, но лично според нас по-добрият инструмент за икономиката ни би бил намаляването на социалните осигуровки с 6 пункта, допълни още Данев и обясни:

„Ние очаквахме поначало да продължи политиката на правителството за намаляване на социалните осигуровки и бизнесът винаги е стоял категорично зад това предложение, тъй като и резултатите от тази политика през настоящата година са чудесни. Както знаете, бяха открити над 37 хиляди нови работни места. Постъпленията в бюджета не намаляха, напротив, дори се увеличиха и има едно сериозно увеличение в доходите на населението, т.е. парите от отстъпката от социалните осигуровки се насочиха преди всичко към инвестиции, към създаване на нови работни места и към повишаване дохода на заетите в икономиката, без с това да се нарушат постъпленията в бюджета. Това означава, че част от сивия сектор в икономиката изплува на светло, така че това е един чудесен инструмент за провеждане на съответните реформи и ускоряване ръста на икономиката. Намаляването на данък „Печалба” ние, бизнесът, винаги сме твърдели, че е полезно, но това не е най-добрият инструмент. За нас най-добрият инструмент е намаляване на социалните осигуровки, но паралелно двата инструмента ще доведат, разбира се, до нов растеж в икономиката.”