Членството ни в ЕС ще увеличи динамиката на пазарите
Членството ни в ЕС ще увеличи динамиката на пазарите / netinfo

Общо 5 млрд. евро световен оборот на сливащите се фирми е прагът, над който по сливането се произнася Европейската комисия. Под този праг процесът се контролира от националните антимонополни органи в страните-членки на Евросъюза. От 1 януари този принцип ще важи и за България.

В София се провежда конференция „Ден на конкуренцията” с участието на представители на Европейската комисии и антитръстови комисии от страните-членки.

Промени в Закона за защита на конкуренцията ще прецизират контрола върху концентрацията на стопанска дейност у нас. След 1 януари 2007 г. българската антимонополна комисия ще прилага пряко европейското право в областта на конкуренцията. Това каза председателят на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов.

Членството на страната ни в ЕС ще увеличи динамиката на пазарите и конкурентната борба, ще повиши рисковете от нелоялно търговско поведение с ефект както на националния, така и на общоевропейския пазар, отчетоха участниците.

В областта на конкуренциите можем да очакваме, че големите консолидации в европейски измерения, засягащи и България, ще подлежат на оценка на Европейската комисия. При съмнение че ще бъде засегнат българският пазар обаче, Комисията за защита на конкуренцията ще има възможност да изиска да оцени дадена сделка, обясни по време на форума Петко Николов.