Често огромни пари се харчат без смислен, дори никакъв резултат, признава Валери Димитров
Често огромни пари се харчат без смислен, дори никакъв резултат, признава Валери Димитров / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Често огромни пари се харчат без смислен, дори никакъв резултат, признава Валери Димитров
65271
Често огромни пари се харчат без смислен, дори никакъв резултат, признава Валери Димитров
  • Често огромни пари се харчат без смислен, дори никакъв резултат, признава Валери Димитров

В България все още се харчат публични пари без да се постигне ефективен резултат, коментира в „Седмицата” на Дарик председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров. Той отказа да коментира дали има нужда от актуализация на бюджета, но бе категоричен, че каквито и ходове да се предприеме при разходването на публичните финанси, трябва да се търсят конкретни резултати.

„Разумното управление на публичните пари означава наистина да се харчи по-малко и то на принципа пари срещу резултат”. С определени държавни разходи трябва да се постигат резултати. Тук е въпросът какви резултати се постигат, за какво се харчат парите. Ние винаги сме настоявали, дори направихме одит на бюджетния процес, одит на изпълнението за ефективност и ефикасност при управлението на публичните пари, на бюджета като цяло”, обясни шефът на Сметната палата.

„Проблемът е, че в България все още не е въведено програмното бюджетиране, т.е. просто казано „пари срещу резултат”. Харчиш определени публични средства, за да постигнеш определен резултат. Много често огромни пари се харчат без смислен резултат. Дори понякога няма никакъв резултат. И ние непрекъснато го констатираме. Парите могат да се харчат и законосъобразно но срещу тях няма никакъв видим общественополезен резултат”, коментира проф. Димитров.

Той съобщи, че ще бъде направена проверка от Сметната палата на „Авиоотряд 28”. Тя цели да се дадат отговорите, които временната комисия в парламента е поискала от одитното ведомство.