Цената на газа ще падне с повече от 5-7% за крайните потребители от Нова година
Цената на газа ще падне с повече от 5-7% за крайните потребители от Нова година / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Цената на газа за крайните потребители ще се понижи от Нова годна след постигнатите нови по-ниски цени за руските доставки на синьо гориво. Това каза шефът на обществения доставчик Булгаргаз Димитър Гогов пред bTV. Вчера той и заместник-председателят на УС на Газпром Александър Медведев подписаха 10-годишен договор за доставка на руски газ от 1 януари 2013 година в присъствието шефа на руския газов гигант Алексей Милер, премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката Делян Добрев.

Постигнатото понижение от малко над 20 на сто в цената на руския газ е на база началото на тази година, обясни Гогов. „Двадесетте процента, за които говорят всички и които са факт практически, са отчет спрямо цената, която би следвало да плащаме, ако не бяха направени всички поправки в договора от април месец насам. Тоест, сравнявайки цената на 1 януари 2012 г. с цената, която би се получила на 1 януари 2013 г., прилагайки и всички изменения в договора, който подписахме вчера, ще се различава с малко над 20 процента", обясни шефът на „Булгаргаз". Така цената на руските газови доставки по груба сметка от Нова година всъщност пада с около десет на сто.

Според Димитър Гогов цената на газа ще се понижи с повече от 5-7 на сто, което ще доведе до понижение и в цената на парното. Гогов допълни, че съотношението на понижението на цената на топлинната енергия е 75 процента от това на цената на газа. Така хипотетично при понижение от 10 на сто за стойността на синьото гориво, топлото би трябвало да излезе със 7,5 на сто по-евтино.

Шефът на Булгаргаз обаче бе категоричен, че думата по отношение на корекцията в цената на топлото от Нова година има енергийният регулатор, който трябва да каже дали ще компенсира недовзетия приход на дружеството.

Ще поевтинее ли парното след новата по-ниска цена на газа от Нова година? Гласувайте в анкетата ни ТУК