Българските власти ще изготвят единен отговор до ЕК по казуса КТБ
Българските власти ще изготвят единен отговор до ЕК по казуса КТБ / снимка: БГНЕС

Българските власти ще изготвят единен, координиран и съгласуван отговор на всички въпроси, които са повдигнати в писмото на Европейската комисия, като както и преди ще бъде осъществен синхрон в действията между Министерство на финансите, Българска народна банка и Фонда за гарантиране на влоговете в банките, съобщават от финансовото министерство.

По-рано Еврокомисията съобщи, че започва процедура срещу България за неправилното транспониране на директивата относно схемите за гарантиране на депозити, както и за неспазване на принципа за свободно движение на капитали. От комисията настояват да се предостави незабавен достъп на вложителите в КТБ и ТБ "Виктория" до сумата от банковия им депозит, на която имат право.

От финансовото министерство подчертават, че стартиралата процедура не е „наказателна", а част от досъдебната фаза от процедурата по неизпълнение на задълженията, произтичащи от членството на България в ЕС, която се прилага спрямо всички държави членки съгласноДоговора за функциониране на ЕС. Част от тази процедура е Официалното уведомително писмо, изпратено от ЕК до България.

Ако Европейската комисия не е удовлетворена от отговора на българските власти на Официалното уведомително писмо или счита, че нарушението не е премахнато, тя изпраща след това второ писмо, което се нарича Мотивирано становище и в което тя би изложила своите аргументи на отговора от България.

Мотивираното становище също е част от досъдебната фаза и отново ще съдържа определен срок, в който българската страна следва да отговори.

Едва след това, ако Европейската комисия прецени, че българската страна не се е съобразила с нейното мотивирано становище в определения срок, тя може да вземе решение да сезира Съда на Европейския съюз, с което стартира съдебната фаза на процедурата.

От финансовото министерство уверяват вложителите и инвеститорите в КТБ и Търговска банка "Виктория", както и цялата българска общественост, че ведомството полага всички възможни усилия за намиране на решение по този сложен казус.