Българските яйца са сред най-евтините в Европа, не се очаква да поскъпнат
Българските яйца са сред най-евтините в Европа, не се очаква да поскъпнат / Thinkstock/Getty Images
Българските яйца са сред най-евтините в Европа, не се очаква да поскъпнат
79073
Българските яйца са сред най-евтините в Европа, не се очаква да поскъпнат
  • Българските яйца са сред най-евтините в Европа, не се очаква да поскъпнат

Тази година не се очаква скок в цената на яйца дни преди Великден. Това обясниха за Дарик търговци и производители от бранша. Традиционно Полша остава най-големият вносител на яйца у нас. Различното тази година обаче е, че яйцата вече влязоха в списъка със стоки с висок фискален риск. Това означава, че вносните доставки на яйца вече са обект на засилен държавен контрол - митнически, ветеринарен и данъчен, при влизането им в страната и движението им до крайната цел.

Борисов направи аналогия между родните агнета и германските мерцедеси

Не се наблюдава поскъпване на яйцата и не се очаква скок в цената им преди Великден. Това обясни пред Дарик производителят и член на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов.
„Българските яйца напълно могат да задоволяват потребностите както за пазара на свежи яйца, така и за индустрията. В същото време продължаваме да развиваме и някои традиционни пазари. В общността това е основно Гърция, като има сделки и за страните от Близкия изток", каза той. На въпрос дали очаква възходяща тенденция в цените, той отхвърли подобна възможност.

От началото на годината българските яйца са едни от най-евтините в Европа. В топ три по цени са и яйцата от Белгия и Румъния. Затова Гълъбов смята, че тази тенденция ще продължи. Имаме добре организирано, модерно птицевъдство, което предполага и по-конкурентна цена. Подкрепяме свободната търговия и няма нищо лошо да се появяват и вносни яйца у нас, стига да се събират налозите, допълни българският производител.
Тази година яйцата вече влязоха в списъка със стоки с висок фискален риск, включително и тези, които пристигат от ЕС.