България сред тройката в ЕС по ръст на индустрията през май
България сред тройката в ЕС по ръст на индустрията през май / netinfo

През май 2008 година в сравнение с април 2008 година индустриланото производство в еврозоната отчита спад с 1,9 процента, а във всички страни членки понижението е с 1,4 на сто, показват данните на ЕВРОСТАТ. На годишна база спадът през май е с 0,6 процента в еврозоната и с 0,5 на сто в цялата Обощност. По данни на ЕВРОСТАТ България отчита ръст на промишленото производство от 3,3 процента през май спрямо предходния месец и ръст от 8,6 процента на годишна база.

Сред еврочленките спад в промишленото прозеводство за май спрямо април тази година е отчетен в осемнадесет от страните членки на ЕС, а нарастване е регистрирано само в Ирландия – с 13,3 процента, България – с 3,3 на сто и Румъния – с 0,5 процента. Най-значително е спаднало индустриалното прозиводство за месец в Литва – понижение с 7,5 процента, Нидерлания – спад с 6 на сто, Португалия - - 5,7 процента и Латвия – понижението е с 5,6 процента.

Индустриланото преизводство е отчело ръст през май тази година спрямо същия период на миналата година в 9 държави и спад в 12 членки на Евросъюза. Най-силно е било нарастването в Ирландия - 9,2 процента, България – 8,6 на сто и Дания – 7,4 процента. Най-значителни пък са пониженията в Латвия – спад с 8,1 процента, Естония - - 6,7 на сто и Гърция, където спадът е с 6,6 процента.