България нямало да финансира недисциплинирани държави
България нямало да финансира недисциплинирани държави / Sofia Photo Agency, архив
Симеон Дянков
48315
Симеон Дянков
Симеон Дянков за МВФ
  • Симеон Дянков
  • Симеон Дянков за МВФ

Ограничаването на размера на дълга може да бъде включено в българския пакт за финансова стабилност. Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков, който участва във видео-конферентна връзка с всички ресорни министри в ЕС.

На въпрос на Дарик защо и ограничаването на дълга не е включено в пакта, предложен от Дянков още през пролетта, след като това е част от критериите по Маастрихт, а и сега европейските лидери ще го запишат в европейския пакт за финансова стабилност, вицепремиерът отговори, че вече се обмисля допълнение на текстовете и у нас. Въпреки че европейското ограничение е за максимален дълг от 60 % от БВП, у нас се работи по по-строг вариант – до 40 % от БВП.

„Възможно е това да стане просто, за да сме сигурни, че като се гледа по симетрия, се казва при тях е 3% дефицит, при нас е 2%. При тях е 60% дълг спрямо БВП. В разговорите си, особено с независимите депутати, които излязоха с тази теза, аз казах, че ако смятат, че това е необходимо и това е част от тяхната подкрепа към нашия пакт, сме готови да мислим по предложение, разбира се – да включим между четенията без да започваме отначало, и такова условие, което да е много по-ниско от 60%, за да има все пак някаква стойност – примерно 40%. Това не е окончателно предложение, просто казвам начина, по който ние говорихме, защото ние сме на 2/3 от дефицита, може и да сме на 2/3 от външния дълг”, посочи Дянков.

Финансовият министър бе категоричен, че на страната ни не е оказван натиск да се включи в средствата, които Европа ще даде на Международния валутен фонд. Общо страните от еврозоната ще дадат 150 млрд. евро на фонда, а заедно с подкрепата от пет други страни общата сума ще бъде 200 млрд. евро. България няма да даде нито едно евро, но това няма да се отрази на участието на страната ни във фонда.

„България не смята да дава каквито и да било пари за МВФ по две причини. Първо, смятаме, че МВФ не е изиграл добра роля в последните три години в преодоляването на финансовата и икономическата криза в Европа, особено що се отнася до работата им в Гърция. Второ, не е редно дисциплинирани финансово страни, като България, да подпомагат недисциплинираните финансово страни”, категоричен бе Дянков.