България дала предложения на ЕС за акциза върху горивата
България дала предложения на ЕС за акциза върху горивата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
България дала предложения на ЕС за акциза върху горивата
54243
България дала предложения на ЕС за акциза върху горивата
  • България дала предложения на ЕС за акциза върху горивата

Правителството е предложило на Европейския съюз акцизът върху горивата да се определя на различна база. Това коментира по време на парламентарния контрол икономическият министър Делян Добрев.

По думите му предложенията най-общо са две: едното е акцизът да бъде определян на базата на БВП на всяка държава, да има минимален акциз при определен БВП или да бъде определян на базата на покупателната способност, каза министърът.

Промяната на политиката на ЕС за акцизните ставки е единственият начин да получим различна цена на горивата

- икономическият министър Делян Добрев

Той посочи, шест други държави са подкрепили предложенията на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. Страните са от Източна Европа, както и Финландия.

„Промяната на акцизните ставки, промяната на политиката на ЕС за акцизните ставки е единственият начин ние да получим наистина различна цена на горивата", каза още Добрев. Според него всички други политики като замразяване на цените, изключване на съставката за биодизел или каквото и да било друго са временни мерки, които може и да помогнат, а може и да не помогнат, защото според министъра много трудно се верифицира дали обещаните намаления са получени или не. „Това са краткосрочни мерки в рамките на един месец и после пак се връщаме в изходна позиция", коментира Добрев.