„Булгаргаз” врътва кранчето на “Топлофикация – Враца”
„Булгаргаз” врътва кранчето на “Топлофикация – Враца” / netinfo

Прекъсването на газа за “Топлофикация – Враца” може да доведе до спирането на газоподаването и на други две фирми, които нямат проблеми с “Булгаргаз”. Причината е, че от топлофикационното дружество не пускат чуждите специалисти на своя територия.

Все още не е ясно как „Булгаргаз” ще прекъсне захранването с газ на „Топлофикация – Враца”. От фирмата-доставчик на синьо гориво са докарали багер на полето край града, чрез който газопроводът да бъде изкопан и отрязан. Причината за драстичната мярка е липсата на специално съоръжение извън пределите на „Топлофикация – Враца”, чрез което спирането да се осъществи. По този начин ще се прекъсне захранването на други две фирми, които са на същия газопровод и нямат проблем с плащането на задълженията си, научи Дарик.

Заместник изпълнителният директор на врачанската „Топлофикация” Кремен Георгиев обясни, че в момента се подготвя поредният план за ограничаване на топлоподаването на некоректните абонати с големи просрочени задължения. Не е ясно дали той ще бъде приет от „Булгаргаз”.

Според него „Топлофикация – Враца” си изпълнява задълженията по погасителния план. Към днешна дата фирмата дължи общо 4, 94 мил. лв. От тях 240 хил. са фактурирани в началото на месеца, а почти цялата останала сума са задължения на частни абонати.