БСП не отстъпва от 2 000 лв. таван за внасяне на осигуровки
БСП не отстъпва от 2 000 лв. таван за внасяне на осигуровки / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Премиерът Сергей Станишев определи като съвсем естествено повишаването от догодина на максималния месечен осигурителен доход от 1 400 на 2 000 лева.

Станишев коментира информациите, че в НДСВ са срещу толкова сериозно повишаване на този осигурителен таван. Вчера Милен Велчев каза, че на неформалното заседание на правителството в Евксиноград преди месец е било говорено за повишаване до 1600 лв., а не за увеличението от 45 на сто, което било „безпрецедентно огромно”. Част от жълтите обясняват, че този въпрос не е обсъждан в коалицията, а министрите на НДСВ не са обърнали внимание, защото предложението е било внесено със сумата 1 600 лева.

„Не сме договаряли това в Евксиноград - миналата седмица имаше заседание на кабинета”, коментира по този повод Сергей Станишев.

На заседанието си преди седмица правителството одобри основните параметри на бюджета за следващата година и определи сумата от 2 000 лева като таван за месечния осигурителен доход.

„Съвсем естествено е на този етап да се покачат тези прагове, защото това е част от израза и на солидарността към обществото на хората, които получават много над средните заплати – солидарност към осигурителната тежест, социалното осигуряване, здравеопазването – това е съвсем нормално”, каза още премиерът.

Той подчерта, че и министрите на НДСВ са участвали в обсъждането на въпроса в Министерския съвет. Стоя на тази позиция, допълни Сергей Станишев.