Брюксел ни съди за 113 незаконни сметища
Брюксел ни съди за 113 незаконни сметища / снимка: БГНЕС

Процесът по изграждане на регионални депа за отпадъци и закриване на стари, които замърсяват околната среда, ще бъде ускорен. Това е единственото, което за момента България може да направи срещу заведеното от Брюксел дело заради 113 незаконни сметища у нас.

На извънредна пресконференция министърът на околната среда и водите Искра Михайлов съобщи, че наказателната процедура срещу България е започнала през април 2012 г. заради незакриването на 124 незаконни сметища.

От Брюксел констатират, че все още има опасни сметища, а необходимите депа за отпадъци, отговарящи на екоизискванията на ЕС, не са изградени, заради проблеми с обществените поръчки по проектите, финансирани от еврофондовете, обясни министър Михайлова.

Ръководството на екоминистерството коментира и още една актуална тема - Странджа. Министър Михайлова заяви, че не очаква наказателна процедура заради решението на Върховния административен съд, което одобри окончателно общия устройствен план на Царево и на практика дава зелена светлина на строителството на голям туристически комплекс в близост до границите на природния парк „Странджа". Заместникът й - Чавдар Георгиев, обеща, че ако е необходимо, ще бъде извършена нова екологична оценка по проекта - едно от исканията и на екологичните организации и граждани, които протестираха във вторник вечерта.