Борисов оправда забраната за ТИР-ове с липсата на магистрала
Борисов оправда забраната за ТИР-ове с липсата на магистрала / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Борисов оправда забраната за ТИР-ове с липсата на магистрала
31773
Борисов оправда забраната за ТИР-ове с липсата на магистрала
  • Борисов оправда забраната за ТИР-ове с липсата на магистрала

Министър-председателят Бойко Борисов заяви в Раковски, че е против искането на превозвачите да отпадне забраната за движение на ТИР-ове по първокласните пътища между 15 и 18 часа всеки петък и неделя през лятото.

По думите му, в европейските страни няма подобни забрани, но те са си направили магистрали, а ние нямаме нито една цяла магистрала. Ограниченията са с цел запазване на живота на хората по време на засиления трафик към морето, подчерта Бойко Борисов. През 2012 година ще пуснем магистрала „Тракия” и така ограниченията за ТИР-овете ще отпаднат, обеща той.

„Ние нямаме нито една цяла магистрала и затова налагаме тази забрана, за да можем да запазим живота на хората, които пътуват към курортите на България. В България никога не можеш да угодиш на всички. За мен по-важно е да запазим живота на хората, които в петък се изнасят към морето. Ще изчакат няколко часа, за да пътуват хората по-нормално. В средата на 2012-а ще им направим магистралата”, коментира премиерът. 

От своя страна зам.-министърът на транспорта Камен Кичев също заяви, че животът на хората е приоритет над всичко останало. Той допълни, че ако се спаси и един живот, това е успех. Ето какво още каза Кичев:

Става въпрос за всички българи и всички чужденци, преминаващи през България, да могат да стигнат до морето или до Гърция, или до където и да е. Ако ние с вас спасим един човешки живот, много сме постигнали. Август е месецът, в който статистически стават най-много пътно-транспортни произшествия.

Ако те блокират другата седмица пътища, какво се случва с хората, с туризма и с всичко?

За мен това е неправилно. Обръщам се с молба към тях да не пристъпват към такива нерегламентирани действия.

Ако следващата седмица наистина блокират пътища, има ли възможност да се преразгледа това решение за забрана?

На този етап ние смятаме, че осигуряването на безопасно придвижване на всички български граждани по пътната система на България е приоритет над всичко останало.