Борисов и Чакъров обсъдиха вариантите за столичния боклук
Борисов и Чакъров обсъдиха вариантите за столичния боклук / netinfo
Ако Карлово и Пловдив не започнат да приемат боклука на София, още идния понеделник Столична община ще разпореди балите да бъдат извозвани на площадката в Горни Богров. Това съобщи столичният кмет Бойко Борисов след среща с министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Двамата обсъдиха вариантите за решаване на проблема с битовите отпадъци на София.

На срещата Борисов и Чакъров се договориха министърът лично да води разговори с Карлово и Пловдив, тъй като правителството е изпълнило ангажимента си към тях и е превело обещаните милиони за инфраструктура.

Вместо да приемат боклука на София, както обещаха, сега тези общини ни извиват ръцете, каза кметът Борисов. Джевдет Чакъров призна, че двете общини непрекъснато поставят нови и нови условия, за да приемат софийските бали.

„Аз считам, че коректният подход е да се оказва пълно съдействие от страна на община Карлово и евентуално от община Пловдив. Ако някой не е убеден, че балираните отпадъци не трябва да бъдат изведени от площадката в „Дружба”, нека да дойде да ни каже”, допълни Чакъров.

След като експерти на Министерството на околната среда и водите категорично отхвърлиха варианта балите да се складират на котлована на „Кремиковци”, единственият вариант в момента е отпадъците да се извозват в Горни Богров.

На въпрос как ще се справят с общественото недоволство, министър Чакъров заяви, че обществено недоволство има навсякъде, но площадката е напълно законна. Столичният градоначалник допълни, че 2 милиона души не могат да бъдат заложници на 200 или 300.

Според кмета Борисов другите възможни варианти освен Горни Богров, Карлово и Пловдив, са сметището в Суходол и създаването на общо депо с Перник. Ако се тръгне към повторно отваряне на депото в Суходол, то това ще стане с ясен срок докога, както и с ангажимент за рекултивация.